Stageprikbord

Stage nieuws

27-08-2008
40% studenten ziet verbeterpunten voor Sittard-Geleen

Website: www..blikopnieuws.nl

Sittard-Geleen - Ongeveer 40% van de studenten die in Sittard-Geleen studeren, ziet één of meerdere punten voor verbetering. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder 400 Hbo-studenten van Fontys Hogescholen en Hogeschool Zuyd in Sittard. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen en de twee onderwijsinstellingen. Een kleine 4% van de studenten geeft aan dat het studentenleven beter is dan verwacht, 55% is tevreden en 40% geeft aan dat het studentenleven slechter is dan verwacht.

Het onderzoek werd uitgevoerd om enerzijds te vernemen wat de beleving van studenten van de stad is, maar ook om te vernemen wat de toekomstplannen zijn van de studenten. Op basis hiervan gaat de gemeente beleid ontwikkelen om Sittard-Geleen aantrekkelijker te maken als studentenstad.

De onderzoeksresultaten worden ook vertaald in het cultureel aanbod in Sittard-Geleen. Dat meer dan de helft van de studenten daarin verbetermogelijkheden ziet verbaast wethouder Berry van Rijswijk niet: ”Bijna 30% van de studenten ziet graag een breder aanbod en wil ook beter worden geďnformeerd over dat aanbod. Dat verrast ons niet echt en stimuleert ons juist om door te gaan op de ingeslagen weg. Ook het feit dat er kritiek is op de bestaande poppodia en bijna 30% aangeeft behoefte te hebben aan goede popvoorzieningen past hierin.” Kritisch zijn de studenten verder over het nachtelijk uitgaansleven in Sittard-Geleen. Het openbaar vervoer ’s avonds en ’s nachts sluit ook niet aan en wordt door meer dan 40% als onvoldoende ervaren.

De meeste studenten wonen in Sittard-Geleen of bij hun ouders elders in Limburg, België of Duitsland. Ruim 10% van de Hbo-studenten woont op kamers in Sittard-Geleen en is daar tevreden over. Opmerkelijk is dat zij minder tevreden zijn over de woonoppervlakte dan studenten die elders in Limburg op kamers wonen. De studenten vinden dat de studentenhuisvesting in Sittard-Geleen in het algemeen weinig problemen oplevert, maar vindt wel dat het aanbod onvoldoende variatie bevat.

Bijna de helft denkt dat het niet makkelijk, maar ook niet moeilijk is om na het afstuderen een baan te vinden in de regio Limburg. Ruim een derde verwacht dat het moeilijk zal zijn en 15% denkt dat dit makkelijk is. Verder blijkt dat 15% een baan in Sittard-Geleen wil zoeken en 30% elders in Limburg. De overige studenten willen ergens anders gaan werken of weten het nog niet. Een vijfde overweegt om na het afstuderen een eigen bedrijf te starten, enkelen willen dit in Sittard-Geleen doen. Verder blijkt dat de respondenten geďnteresseerd zijn in de Euregio wat werk, huisvesting, cultuur en onderwijs betreft.

Ruim 60% van de studenten maakt nooit gebruik van de sportvoorzieningen in Sittard-Geleen. Dit zijn vooral studenten die buiten Sittard-Geleen wonen. Degenen die wel gebruik maken van de sportvoorzieningen, zijn hier redelijk tevreden over. De studenten vinden wel dat de kosten voor de sporten in Sittard-Geleen te hoog zijn. Verder blijkt dat ruim de helft van de studenten behoefte heeft aan sportvoorzieningen speciaal voor studenten, ruim twee vijfde heeft behoefte aan sportactiviteiten speciaal voor studenten en ongeveer een derde heeft behoefte aan een sportkaart of sportprogramma, een sporttoernooi tussen studenten of faculteiten en een jaarlijks sportevenement.

29-01-2008
Starter eist hoog salaris

Website: www..zibb.nl

Starters met een afgeronde HBO of WO-opleiding willen gemiddeld 2200 euro gaan verdienen als startsalaris. Zestig procent heeft al een concrete aanbieding gehad, veelal met een salaris tussen de 2000 en 2400 euro.

Dit schrijft P&O Actueel. De TalentToday-startersmonitor, die is gehouden onder HBO en WO-afgestudeerden, laat zien dat 24 procent van de ondervraagden 2000 tot 2200 euro wil gaan verdienen. Bijna dertig procent wil zelfs 2200 tot 2400 euro als startsalaris.

Snel een baan
De grootste groep (42 procent) verwacht binnen één tot drie maanden een passende functie te vinden. 34 Procent van de ondervraagden verwacht zelfs binnen één maand een functie gevonden te hebben.

Doorgroeimogelijkheden
Doorgroeimogelijkheden en de functie zelf zijn voor starters de belangrijkste criteria bij het zoeken naar een baan. Op de derde plaats komt de mogelijkheid tot opleiding en trainingen.

27-08-2007
Stage is oké olé olé

Website: www.nosheadlines.nl


Studenten zijn best tevreden met hun stages, ze geven hun stage gemiddeld een 6,9. En dat is een ruime voldoende.

Vijftien procent van de stagiaires stopt voortijdig met zijn of haar stage; dat heeft vaak te maken met slechte begeleiding of omdat de stage toch niet helemaal is de stagiaire ervan verwacht. De stagevergoeding is vaak niet hoger dan 250 euro per maand, vandaar dat zestig procent van de stagiaires een bijbaantje heeft. Dit komt allemaal uit het studentenonderzoek van Stageplaza.nl.

Als studenten een bijbaan of stage zoeken kijken ze eerst naar wat ze allemaal kunnen leren op de stage, daarna naar de locatie van het stagebedrijf en daarna naar de verwachte werksfeer. Stagevergoeding of salaris zijn dus niet het belangrijkst. Sfeer, collega's en waardering wel.

Net iets meer dan een derde van de mbo- en hbo-stagiaires krijgt tijdens de stage een baan aangeboden. Voor vmbo- en wo-studenten krijgen veel minder vaak een baan aangeboden.

05-06-2007
Open avond Avans Hogeschool

Website: www.avans.nl

Dinsdag 5 juni 2007 - BREDA - Avans Hogeschool houdt morgenavond een open avond. Tussen 18.00 en 21.00 kunnen geďnteresseerden in de hbo-opleidingen voor economie, gezondheidszorg, welzijn, onderwijs, informatica, recht, techniek, kunst en vormgeving terecht aan de Hogeschoollaan 1 in Breda. Meer informatie over de opleidingen en het programma vind je op de website van de hogeschool.

31-05-2007
Onvrede onder mbo-studenten groeit

Website: www.elsevier.nl

(Novum) - Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zijn minder tevreden over hun opleiding dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van belangenbehartiger van mbo'ers Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) onder ruim 132 duizend studenten in het mbo.


Ongeveer 46 procent is tevreden, terwijl twee jaar geleden nog de meerderheid van mbo'ers hun opleiding positief beoordeelde. Het aantal ontevreden studenten is gestegen tot ruim een op vijf leerlingen (21 procent). Veel studenten klagen over de groei van problemen door de invoering van competentiegericht onderwijs. Hierdoor vallen lessen uit en zijn docenten volgens leerlingen nergens meer te bekennen. Ook moeten studenten drie weken studietijd vullen met een paar zelfstudieopdrachten waar ze binnen twee dagen al klaar mee zijn.

Een op de drie studenten is ontevreden over de onderwijsfaciliteiten, vooral over de mate waarin zij op school ergens rustig kunnen studeren en het tekort aan computers. Mbo'ers voelen zich ook steeds onveiliger. Twee jaar geleden voelde vier op de vijf studenten zich nog veilig, nu is dat nog 64 procent.

Bijna de helft van de leerlingen is tevreden over het onderwijs, 16 procent is hierover ontevreden. Ongeveer 34 procent van de studenten vindt dat er te weinig keuzemogelijkheden in het vakkenpakket zijn. Een op de vijf jongeren krijgt minder dan tien uur per week les.

Uit de klachten ontstaat een beeld van organisatorische problemen en een gebrek aan structuur, stelt JOB. De belangenbehartiger schrikt van de ernst van sommige klachten en stelt dat de ontevredenheid op grote chaos duidt.

< 1 2 3 4 >


Gesponsord door: